04 595 5860

040 325 939

041 275 934

Povezava na BLOG

 

 

gajin.vrt@gmail.com permaculture flower

z vami že od 2011

LOGO Gajin vrt opcija 3

Preizkušeni ekološki izdelki

za vrtnarje

sadika

Homeopatija za rastline

helix_tosta

"Heal as gently as possible".

"Zdravi tako nežno, kot je le mogoče".

 

Samuel Hahnemann, oče homeopatije 1755 - 1843

Homeopatski pripravki za rastline iz Gajinega vrta

 

* so vsaj tako učinkoviti kot najbolj učinkoviti kemični pripravki,                                                     * brez negativnih stranskih učinkov, pri tem pa bistveno cenejši.

* imajo ekološki certifikat.

* delujejo takoj ali zelo kmalu.

* uporabljamo jih kot preventivo ali kot kurativo.

* nimajo karence in so povsem varni.

* so brez neželenih negativnih učinkov na rastline, živali, ljudi in okolje.

* so kompatibilni z drugimi naravnimi metodami vrtnarjenja in kmetovanja                             (ekološkim, permakulturnim, biodinamičnim).

* z velikim uspehom jih kombiniramo z obogatenim bioogljem: na ta način                             rastlino nahranimo „od spodaj“ in zaščitimo „od zgoraj“.

* so do 10-krat cenejši od konkurenčnih homeopatskih izdelkov.

* imajo najbolj ustrezne in učinkovite potence za krepitev in zdravljenje rastlin.

IMG_1225 Dnevnik

Članki o homeopatiji

za rastline

Zarja Blog Postavite diagnozo Pripravki

 

Praktični nasveti za začetek sezone:

KONEC ZIME IN ZAČETEK POMLADI 

 

Homeopatija za rastline nas varno vodi skozi sezono, ker z njo krepimo rastline in zemljo, namesto, da bi se borili proti škodljivcem in boleznim. V visokih potencah C30 in več postanejo celo zelo strupene substance neškodljive in koristne. V raztopini so tako zelo razredčene, da o njih ni več sledu. Raztopina je sedaj nosilec energije substance, ne vsebuje pa več substance same. Listi in korenine lahko v enaki meri vsrkajo remedije in nam s svojo reakcijo sporočijo, ali smo izbrali pravilne.

 

Vedno uporabimo samo en pripravek hkrati, nikoli mešanice dveh ali več različnih pripravkov            

 

Pri zdravljenju rastlin vedno uporabimo naenkrat samo en pripravek. Le tako lahko brez vsakega dvoma sklepamo o dogajanju (ki ga opazujemo in na njegovi podlagi po potrebi dodatno ukrepamo). Nobenega smisla nima dodajati homeopatskih pripravkov kar povprek, saj v tem primeru več ni tudi bolje, povzročimo lahko celo škodo, vsekakor pa si brez potrebe povzročamo stroške. Klasična homeopatija prav zato vedno uporablja zgolj en pripravek hkrati. Naslednjega uporabimo, ko zdravljenje s prvim zaključimo, če je seveda to potrebno.

 

Osnovna pravila pri uporabi homeopatije za rastline:

•  Ne dodajajte novih doz pripravka, medtem ko rastlina okreva (ji gre na bolje).

•  Tretiranje ponovite le, če rastlina najprej pokaže rahlo izboljšanje, nato pa se ji spet poslabša.

 

Praktični nasveti za sezono obrezovanja v sadovnjaku in vinogradu

Po obrezovanju v sadovnjaku in vinogradu uporabimo Arnico C200 v skladu z navodili. S pripravkom zalijemo korenine in tla pod krošnjo.

 

Praktični nasveti za začetek sezone na vrtu in njivi

 

Kaljenje in uspešno zgodnjo rast vzpodbudimo s škropljenjem oziroma zalivanjem s pripravkom iz Arnice C200.

 

Teden dni kasneje poškropimo oziroma zalijemo ves vrt s Calendulo C30, ki je še en pripravek za krepitev korenin in rastlinskega tkiva, poleg tega pa deluje tudi razkužilno in revitalizira presajene rastline (Arnice nikoli ne dodajamo na odprte rane, Calendulo lahko).

 

Tretji pomladanski pripravek je Calcium carbonicum, ki je idealen tonik – vzpodbudi rast rastlin in korenin tudi v zgodnjih pomladanskih dneh in nočeh, ko sta zemlja in zrak še vedno hladna.

 

Po kalitvi, ko se iz zemlje že dvignejo prvi nežni listki, pa vrt zaščitimo še pred polži. Za zaščito uporabimo pripravek Helix tosta D6.

 

Zaščita brez boleznimi in zmanjševanje stresa

 

V vlažnem, mokrem ali toplem vremenu je možnost pojava glivičnih bolezni večja. Enkrat ali dvakrat uporabimo ustrezen pripravek, da preventivno zaščitimo rastline pred glivičnimi boleznimi. Če smo glivične bolezni že opazili, rastline poškropimo in zalijemo večkrat, 3 do 4-krat, s presledki dveh do treh dni. Ko opazimo, da okrevajo, prenehamo zdraviti. Ko opazimo, da so vremenske razmere spet ugodnejše za razvoj glivičnih bolezni (še posebej pa, če je polna luna), preventivno ponovno škropimo, a le enkrat, največ dvakrat.

 

Aconitum C200 uporabimo, ko rastline nenadoma zvijejo in posušijo, kot bi jim primanjkovalo vode, prav tako pa tudi takrat, ko so rastline poškodovane zaradi slane in suhega mrzlega vetra, ali kadar so dnevi že vroči, noči pa še vedno mrzle in je šok za rastline prehud.

 

Ob nenadnih pojavih simptomov je priporočljiva tudi Belladona C200: listi se obarvajo rdečkasto do rdeče rjavo, zlasti po tem, ko slani sledi močna sončna pripeka, po dolgih hladnih in deževnih obdobjih, ko so listi predolgo izpostavljeni vlagi. Belladona ustvari toplo okolje in je prav tako zelo priporočljiv dodatek za kompostni kup, v katerem dvigne začetno temperaturo.

 

Drug takšen pripravek je Carbo vegetabilis, ki pomaga preprečiti rjavo gnilobo in monilijo, še posebej, če nastopi po hladnem vremenu in zmrzali ter hitrih spremembah iz toplega v hladno vreme.

 

Cuprum metallicum C30 je tretji pripravek, ki krepi rastline in prepreči rjavo gnilobo, peronosporo in pepelasto plesen. Uporabimo ga po dolgih deževnih obdobjih in po hladnem suhem vetru, kar je sicer slišati kot nasprotujoči dejstvi, a je v homeopatiji pogosto tako. Cuprum lahko namreč hkrati pospeši in zavre rast.

 

Podobna Cuprumu je Pulsatilla C200, ki uravnava toploto, kar je pomembno zlasti po dolgih bdobjih mokrega vremena z mrzlim dežjem in po spremembah vremena.

 

Silicea je tonik, ki krepi rastlinsko celično tkivo, pospešuje regeneracijo rastlin in pomaga po vremenskih spremembah, kadar se v okolici korenin zadržuje voda in ob posledicah sončnega ožiga kasneje v letu.

 

Thuja C200 zaščiti rastline pred boleznimi v mrzli pomladi ali poletju: listna pegavost, rjava gniloba, kodravost listov, plesen in monilija.

 

Težave z žuželkami

 

Cimicifuga C30 in Staphisagria C200 sta prinesli odlične rezultate pri ušeh na vrtnicah in pršicah na sadnem drevju in trti.

 

Cimicifugo uporabimo, ko so listi, popki in novi poganjki zviti in nakodrani.

 

Staphisagria je za rastline, ki so oslabele zaradi poškodb.

 

Petroleum C30 uporabimo pri kaparjih in podobnih sesajočih insektih. Uporabimo ga, kadar so listi lepljivi in imajo sesajoče insekte na obeh straneh listov.

 

 

                                                                                                               

 

 

 

Naročite tukaj